Islamisk begravning

Allt om Islamisk begravning Från dödsögonblicket till graven
Vi i Aisha Center tillhandahåller islamisk begravningstjänst i hela Sverige.

När en av våra bröder eller systrar lämnar oss i detta livet. Så är det dags att begrava dem. Vi vill informera våra bröder och systrar hur detta går till och vad det kostar att begrava våra avlidna i Sverige eller utlandet.

Nedan finner du detaljerad beskrivning hur det går till.

  • Av sjukhuset får man en blankett/bevis av att den avlidne har avlidit (Avgiftsfritt).
  • Skicka eller besök skatteverket och lämna blanketten där de utfärdar ett dödscertifikat (Avgiftsfritt).
  • Beställ en gravplats och uppgrävning av grav från kyrkogården där den avlidne skall begravas (avgift fritt).
  • Prata med oss så ordnar vi tvagning och och allt material som behövs samt ceremoni vid den närmaste moskén.
  • Vi kan hjälpa till att ordna transporten, kostnad för transport  är från 1995 kr (Varierar  beroende på km avstånd).

Det första man gör är att fyller i en blankett och utser en person som skall ordna alla pappers arbeten som inte är svårt. Det andra är att ordna till dödscertifikat som utfärdas av sjukhuset därefter skickar eller besöker skatteverket och får ett dödscertifikatet av skatteverket som de skriver ut det som behövs allt detta kostar inget. En anhörig eller en utsedd person kan göra detta.

När detta är avklarat så beställer man en gravplats samt uppgrävning av graven som är avgiftsfritt (Enligt begravningslagen har alla som är folkbokförda i Sverige rätt till en avgiftsfri gravplats under 25 år på den ort där man var folkbokförd vid sin död). Alla medborgare i Sverige betalar skatt och därför är finns inte någon avgift. Så det vi vill säga att detta är redan betalt av den avlidne.

Sedan är det dags att tvätta den avlidne dvs. tvagning vi på Aisha Center ordnar till så att detta utförs vissa tar ingen avgift för detta och vissa kan ta upp till 400 kr.

Kostnaden för transport varierar från sjukhus till moskén sedan till begravningsplatsen beroende på avstånd i km sedan tillhandahåller kommunen den avlidnes gravplats och uppgrävning av graven som är kostnadsfritt.

Om det förekommer begravningar i andra städer så kan en resekostnad tillkomma för begravningspersonalen.

Vill ni ha hjälp med begravningen så kan Aisha ger er ett förmånligt pris.

Utöver begravningen kan man beställa gravstenar från 700 kr och uppåt.

* Enligt begravningslagen har alla som är folkbokförda i Sverige rätt till en avgiftsfri gravplats under 25 år på den ort där man var folkbokförd vid sin död.

Begravningscermoni

Att förlora en familjemedlem, en släkting eller en nära vän är en svår utmaning. Vi på Aisha moskén försöker hjälpa till under dessa svåra stunder och vara som stöd för de som behöver det. Aisha Center sköter begravningen och hjälper till med det praktiska inför begravningen. Man ber för den döde i moskén och därefter åker man till begravningsplatsen.